Op de gevel van een flatgebouw in mijn stad verkondigde de desbetreffende oneliner in koeienletters: ‘Een ander perspectief op wonen’. Deze uitsmijter riep bij mij meer vragen op dan in verhouding zou moeten staan voor een niet-toevallige combinatie van vijf woorden.

Kun je ook anders wonen dan? Meestal gaan we gewoon uit van hetzelfde principe. Muren, een dak, ‘Home is where the heart is’, Leen Bakker, dat soort werk.
In Dit Huis Wonen We Zo.
Een ander perspectief op wonen impliceert dat er een algemeen geaccepteerd perspectief is, maar dat dit bedrijf, waarvan de naam niet origineler is dan de rits aan grijze flatgebouwen die zij beheren, het net even helemaal anders doet. Op welke manier blijft mij een raadsel, gezien de slogan op een ‘gewoon’ woongebouw stond te shinen.

Ik creëerde een nieuwe maatstaf, waarbij ik iedere andere slogan die ik zag tegen deze nulmeting aanhield. Wat zeggen die bedrijven nu eigenlijk?

In Eindhoven heb je ook snackbar de Happy Eater, Happy Italy en The Happiness Cafe. Deze drie eetgelegenheden doen vermoeden dat er een ontzettend vrolijk frietje of gezellig lachende smoothie jouw kant op komt. Met hoge verwachtingen loop ik daar dan ook binnen.
Ready to get hurt again.

Wat blijkt, werknemers van Happy Italy zijn niet altijd happy. Ook zij staan voor de ingang snel een glamourloze routinesigaret te roken. En ze moeten ook altijd maar happy zijn, die verwachting heb ik.

Tot slot wil ik het hebben over Patat & More. Goede frietjes, maar ja, daar is ie weer: wat is die ‘& More’ dan precies? Dat kan namelijk echt van alles zijn. ‘More’ is een vrij breed begrip. Nu kan iedereen met gezond verstand en ongezonde trek wel invullen wat ze ermee bedoelen. Maar toch, het had ook iets heel illegaals kunnen zijn, weet jij veel.

Taal niet zo letterlijk nemen, zou mij wellicht al helpen dingen anders te zien. Of een ander perspectief op slogans nemen, dat kan ook.

oktober 6, 2020

Geef een reactie